پرسش: تکلیف عمل صالح غیر مسلمانان چه میشود ؟
پرسش: تکلیف عمل صالح غیر مسلمانان چه میشود ؟
سلام ! با توجه به آیه 68 سوره مائده که در آیه 62 سوره بقره به نحوی تکرار شده است که خداوند در آن جا می فرماید ” هر کس از گزویدگان به اسلام و یهودیان و ستاره پرستان و و نصاری که به خدا و روز قیامت ایمان آورد و نیکوکار شود، هرگز آنان را ترسی و اندوهی در آخرت نخواهد بود” آن عمل صالح برای یک فرد یهودی یا مسیحی و دیگرانی که در این آیه اشاره شده است، چیست؟ اگر این یک حکم کلی است، پس الان یهودیان مثلا شراب را حرام نمی دانند و اسلام حرام می داند. حال اگر یهودی عامه شراب بخورد، طبق آیین البته تحریف شده خودش، آیا عمل صالح انجام داده؟
پاسخ:
آیه با تعبیر” عَمِلَ صالِحاً” این حقیقت را مشخص مىسازد که باید در مورد تفاوت ادیان به آخرین قانون عمل کنند، زیرا عمل به قوانین نسخ شده، عمل صالح نیست، بلکه عمل صالح به قوانین موجود و آخرین قانون است،(1)
در مورد ادیان الهی، انسان در تعلیمات انبیا مانند یک دانش آموز بوده که او را از کلاس اوّل تا آخرین کلاس بالا برند. از این رو بشر در هر دوره ای طبق مقتضیات زمان و پیشرفتی که پیدا میکرد، نیازمند پیام نو و پیام آور جدید بوده ، خداوند که به نیازهای انسان آگاه است، در هر دوره و زمانی پیامبرانی را برای هدایت بشر فرستاده است که با ظهور پیامبران، تجدید دائمی شرایع و نزول کتابهای آسمانی انجام میگرفت. با تکامل انسان، دین هم متکامل میشد، تا این که بشر به حدی رسید که بتواند برنامه کامل سعادت را دریافت نماید. در این زمان که دوره خاتمیت است، توسط حضرت محمد(ص) که آخرین پیامبر الهی است، دین اسلام به صورت کامل عرضه شد . با آمدن اسلام همه ادیان گذشته منسوخ گردید و همه بشر مکلف شدند از اسلام پیروی نمایند. (2)
دین اسلام هر آنچه از آداب و اعتقادات شایسته و نیک در ادیان گذشته و از جمله دین مسیحیت وجود داشته، در خود جمع نموده است.
چون که صد آمد، نود هم پیش ما است. مطمئناً عدد صد، عدد نود را در خود دارد. پس با عمل به احکام و دستورات الهی در دین اسلام از عمل به آنچه در مسیحیت بیان شده، بی نیاز هستیم . در عین حال عمل به آداب خوب و الهی ادیان دیگر غیر اسلام اشکال ندارد، اما شاید عملی به ظاهر خوب باشد، اما مغایر با تعالیم دین اسلام باشد که باید از آن پرهیز نمود. از آن جا که اسلام آخرین دین آسمانی و کامل ترین ادیان است، با آمدن این دین، ادیان قبلی نسخ شده است، زیرا با وجود کامل، نیازی به ناقص نمیباشد(3)
بنا براین تنها دین حق، اسلام است. اعمالی مثل شراب خوردن ،زنا کردن و مواردی که در دین اسلام جائز نیست، توسط یهودی یا مسیحی و دیگران انجام شود ، حکم اسلام بر او می آید، شراب خوردن جزء عمل صالح نیست، بلکه گناهکار شمرده می شود . اگر یک فرد عادی ندانسته شراب بخورد و به احکام آن مطلع نباشد (از هر دینی که باشد ) گناهکار به حساب نمی آید، ولی باز جزء عمل صالح محسوب نمی شود.
1.تفسیر نمونه ، مکارم ، ج5، ص 25.
2.مجموعه آثار ،شهید مطهری ،ج2 ص181 وج3 ص 154.
3.خلاصه تعالیم اسلامی ، علامه طباطبائی ،ص22.
سایت طلبه پاسخگو