توجه اسلام به روابط اقتصادی سالم
توجه اسلام به روابط اقتصادی سالم
اسلام روی مسئلهی غذا تغذیه، لقمهی حلال! لقمهی حلال در تربیت اثر دارد. قرآن میفرماید: «یا أَیُّهَا الرُّسُلُ کُلُوا مِنَ الطَّیِّباتِ وَ اعْمَلُوا صالِحاً» (مؤمنون/51) این دو کلمه چرا کنار هم است؟ بیربط که نیست! میفرماید: «کُلُوا مِنَ الطَّیِّباتِ»، «طیّب» یعنی دلپسند. «کُلُوا مِنَ الطَّیِّباتِ» بعد میگوید: «وَ اعْمَلُوا صالِحاً» یعنی از غذای «طیّب» و حلال بخورید، «وَ اعْمَلُوا صالِحاً» بعد عمل صالح انجام بدهید. این دو جمله: « کُلُوا … وَ اعْمَلُوا…» بیربط نیستند. معلوم میشود که اگر کسی لقمهاش حرام باشد، موفق به عمل صالح نمیشود. این دو جملهی کنار هم به هم ربط دارد. ببینید! شما کباب را با ریحان میخورید. ماست را با نعناء میخورید. این معلوم میشود که هر غذایی با سبزی خودش یک رابطهای دارد. حالا!
عرض کنم که اسلام کار را عبادت میداند. حتی به کشاورزها گفته است وقتی میخواهید بذر بر روی زمین بپاشید، مقداری از بذر را در دستت بگیر و رو به قبله بایست، این آیه را بخوان: «أَ فَرَءَیْتُم مَّا تحَْرُثُونَ، ءَ أَنتُمْ تَزْرَعُونَهُ أَمْ نحَْنُ الزَّارِعُونَ» (واقعه/63و64) آیهی قرآن است. میبینید چه چیزی را پخش میکنید و چه چیزی را حرث میکنید؟ «ءَ أَنتُمْ تَزْرَعُونَهُ» شما زراعت میکنید؟ «أَمْ نحَْنُ الزَّارِعُونَ» یا ما زراعت میکنیم؟ ما فقط دانه میپاشیم. این من هستم که این دانه را… یک حبه را تبدیل به یک خوشه میکنم، و در هر خوشهای چند دانه است. من این کار را میکنم. «ثُمَّ تَقُولُ بَلِ اللَّهُ الزَّارِع» سه مرتبه بگو: «بَلِ اللَّهُ الزَّارِع» زارع واقعی خداست. بعد بگو: «ثُمَّ قُلِ اللَّهُمَّ اجْعَلْهُ حَبّاً مُبَارَکاً وَ ارْزُقْنَا فِیهِ السَّلَامَة» (الکافی/ج5/ص262) خدایا این حبهای که پخش میکنم مبارک کن، بعد پخش کن! ببینید کشاورز را از روز اول گفتهاند این بذر را که میپاشی، این بذر بند به خدا باشد.
غذا میخوری؟ «فَکُلُوا …وَ اشْکُرُوا…» (نحل/114) رابطهی شکم با خدا! «فَکُلُوا …وَ اشْکُرُوا…» رابطه خوردن با انرژی، «کُلُوا …وَ اعْمَلُوا صالِحاً…» (مؤمنون/51) از انرژی عمل صالح انجام بده. رابطهی شکم با دیگران، « کُلُوا …اَنفقوا» رابطهی شکم با خود شکم، «کُلُوا وَ اشْرَبُوا وَ لا تُسْرِفُوا» (اعراف/31) خوردی، فشار به معده نیاور! این سیمای اسلام است.
خوب! شخصی خدمت پیامبر آمد و گفت: نه دست دارم که کار کنم، نه سرمایه دارم که تجارت کنم. حضرت فرمود: سرت سالم است، برو با سرت حمالی کن، با سرت حمل و نقل کن، بارکشی کن، اما گدایی نکن