خطر کمفروشی در حوزههای فرهنگی و اجتماعی
خطر کمفروشی در حوزههای فرهنگی و اجتماعی
کمفروشی! کمفروشی که فقط شامل بقالها نیست. استادی هم که کم درس بدهد… منبری روی منبر، اگر به اندازهی آن پولی که میگیرد، حرف نزند. مثلاً در این چهل دقیقه، چقدر باید صحبت کند تا این مبلغ را بگیرد؟ شامل بنده هم میشود. شامل مدیر هم میشود. مدیری که در مدیریتش کوتاهی کند. «وَ لا تَبْخَسُوا النَّاس» (شعراء/183) کمفروش! «وَیْلٌ لِلْمُطَفِّفینَ» (مطففین/1) لقمهی حرام آدم را فاجر میکند. اول میگوید: «وَیْلٌ لِلْمُطَفِّفینَ» بعد میگوید: «إِنَّ کِتَابَ الْفُجَّارِ» (مطففین/7) اول میگوید: «لِلْمُطَفِّفینَ» بعد میگوید: «فاجر» بعد میگوید: «وَیْلٌ یَوْمَئذٍ لِّلْمُکَذِّبِینَ» (مطففین/10)
ما اگر خواسته باشیم در تعلیم و تربیت اثری داشته باشیم، باید ببینیم لقمهای که به بچههایمان میدهیم حلال است یا نه؟ اگر بچهتان را دوست دارید، لقمهی حرام به بچهتان ندهید. لقمه چطور حلال میشود؟ کار حلال باشد، اگر هم یک چیزی سال به آن خورد و پس انداز کردیم، خمسش را بدهیم. زکاتش را بدهیم، ده کیلو، پانزده کیلو، یک کیلویش را بدهیم. آخر برای تو که نیست. آقای کشاورز تو دانه را پاشیدی، خورشید سهم ندارد؟ خوب خورشید برای خداست. باد سهم ندارد؟ دیمی، باران سهم ندارد؟ خدا گفته است، در این ده، پانزده کیلو، چهارده کیلویش برای خودت، یک کیلو از آن را به فقرای محله بده، این هم به خاطر خورشید و باد و آب و اصلاً کارهای خودت هم از من است. چون من تو را خلق کردم. این من هستم که یک دانه را یک خوشه میکنم. میگوییم: نه! تولید خود من است، برای خود من است و زکات نمیدهیم.
آن وقت زکات نمیدهیم، روایات داریم، نه یکی و دو تا حدیث، کلی روایات داریم، هر مالی که تلف میشود، به خاطر این است که زکاتش داده نشده است. «وَ مَا تَلِفَ مَالٌ فِی بَرٍّ وَ لَا بَحْرٍ إِلَّا بِمَنْعِ الزَّکَاةِ» (بحارالانوار/ج93/ص20) بحمدالله زکات در ایران راه افتاده است، رشد کرده است، ما زکات گندممان بالای 500 میلیارد تومان است و روایات داریم که اگر مردم زکات بدهند، فقیر و گرسنهای نمیماند، خمس را باید بدهیم، زکات را باید بدهیم، و امام هم فرمود من ضامن هستم اگر خمس و زکات بدهید، مالتان کم نمیشود. ضامن است. نترسید. اگر میخواهیم تربیت کنیم، باید روی لقمهها کار کنیم. لقمهی حرام به بچه بدهیم، با روانشناسی و جامعه شناسی و کامپیوتر و امور تربیتی و اردو و… با این کارها بچه تربیت نمیشود. چون لقمهی حرام در شکمش است. شما اگر یک گربهی مرده را در یک استخر بیاندازید، گلاب بریزید، عطر بریزید، آب بریزید، هر چیزی بریزید، چون تا مادامی که گربهی مرده در استخر است، باز هم آب خوشبو نمیشود. چون گربهی مرده در آن است. لقمهی حرام این است. لقمهی حرام!
خوب! من از همه شماها و دستاندرکاران، همهی برادران و خواهرانی که از استان مرکزی در این چند روز زحمت کشیدند و برنامهها را تدارک کردند، حفاظتش، برقش، آبش، نمیدانم تهویهاش، سرویسش، از همهی دستاندرکاران تشکر میکنم، و این بحث را، این بحثهای آخر است که یا روز آخر ماه رمضان یا بعد از آن پخش میشود، همه را به خدا میسپارم.
خدایا! تو را به حق محمد و آل محمد، آنچه خیر و برکت برای خوبان تاریخ مقدر میکنی و در ماه رمضان به آنها لطف کردهای، همه را برای همهی ما مقدر بفرما! حدیث داریم که ماه رمضان تمام شود و کسی بخشیده نشود، شرمنده است. ما را از شرمندههای تاریخ قرار نده! یادمان بده چگونه خودمان را تربیت کنیم، آن گونه که تو میخواهی و توفیق بده که عمل کنیم. یادمان بده که از چه چیزهایی دوری کنیم و تقوایی بده که دوری کنیم. قلب امام زمان(عج) از ما راضی، ظهورش را نزدیک و ما را برای امام زمان(ع) بازو قرار بده، و همینطور که حضرت امیر(ع) یارانش را میدید و لذت میبرد، به ما توفیق بده طوری حرکت کنیم که امام زمان(ع) هر وقت به ما توجه میکند، یا لذت ببرد، یا لااقل از ما ناراضی نباشد.