عدالت در تقسیم بیت المال
عدالت در تقسیم بیت المال
حفظ بیت المال! شعار بیت المال این است. «فَإِنَّ لِلْأَقْصَى مِنْهُمْ مِثْلَ الَّذِی لِلْأَدْنَى» (بحارالانوار/ج33/ص608) دورترین مردم این منطقه باید بهرهشان مثل نزدیکترین مردم باشد. دورترین همان کامی را بگیرد که نزدیک میگیرد. «فَإِنَّ لِلْأَقْصَى» اقصی نقاط ایران یعنی چه؟ دورترین! یعنی باید بیت المال به گونهای مدیریت شود که دورترین افراد و نزدیکترین افراد یک طور استفاده کنند. هر وقت به اینجا رسیدیم عادل هستیم.
خوب! صدقه به غنی بدهیم؟ ابداً! آدم سالم «لا تذوموا الصدقة علی غنی و لا علی ذو مرة سبیل» کسی که عقل دارد و تن سالم هم دارد، زکات ندهید. گدایی ممنوع است. شخصی آمد و گفت که آقا من پول ندارم کار کنم، سرمایه هم ندارم. فرمود: برو در خانه اگر یک چیزی هست، بیار و بفروش. این را یک بار دیگر هم گفتهام. گفت: آقا در خانهمان هیچ چیزی نیست. فقیر هستم. گفت: حالا برو و ببین چه چیزی هست. این عصبانی شد و ناراحت آمد و یک پلاس پاره بود، این فرشهای مثلاً… یک پلاس پاره بود. گفت: یا رسول الله این در خانهی ما هست. گفت: خیلی خوب! این هم یک قیمتی دارد. گفت: آقا چه کسی این را میخرد؟ قیمتی ندارد، یک درهم! گفت: بخرید! یک کسی یک درهم خرید. یک درهم را داد و گفت برو یک سر تبر بگیرو بیا، سر تبر نه چوبش را، رفت یک سر تبر خرید و آمد، به اصحابش فرمود: کسی در خانهاش دستهی تبر اضافه هست؟ یک کسی گفت: بله، من دارم. رفت دستهی تبر را آورد و خود پیغمبر نجار شد. این دستهی تبر را در سر تبر جاسازی کرد و گفت: ببین! این تبر ابزار تولید، برو هیزم بکش، گدایی ممنوع!
میگویند: هر کسی را دوست نداری، به او ماهی بده! هر کسی را دوست داری، تور ماهیگیری به او بده که برود ماهی بگیرد! هر کسی را که خیلی دوستش داری، توربافی یادش بده! هر کسی را دوست نداری، به او ماهی بده! کمکش کن. هر کسی را دوست داری، تور ماهیگیری به او بده که خودش برود و ماهی بگیرد. هر کسی را که خیلی دوستش داری، توربافی یادش بده! یعنی شغل کلیدی! شغل کلیدی! بابا جوانهایمان باید یک شغلی بلد باشند. الان دانشگاهها میلیون میلیون لیسانس بیرون میدهد که دنبال کار میگردند، یکی دو مورد از این واحدها را کم میکردند، این دانشجو یک هنر هم یاد میگرفت، چه میشد؟ در حوزه و دانشگاه یک درسهایی هست که مفید نیست. ولی متأسفانه هم حوزه میخواند و هم دانشگاه! ما یک سری مسائل را یک وقتی… آقا یک جوانی هست اهل نماز نیست. بسم الله! چگونه یک جوانی را که اهل نماز نیست، به نماز دعوت کنیم. راه دعوت به نماز چیست؟ پانزده شانزده راه من در یادداشتهایم یادداشت کردهام. راه دعوت به نماز چیست؟ این را یک طلبه باید بلد باشد. این را مثلاً میبینی، نباید چه کسی چه گفته است، چه کسی چه گفته است، چه کسی چه گفته است، چه کسی چه گفته است، چه کسی چه گفته است، به شرق و غرب، به تمام تحقیقات علما میگوییم و بررسی میکنیم و پژوهش میکنیم. میگوییم رد میکنیم. بعد میبینیم اِ همسایهی ما در کوچه و محلهی ما، فامیل ما، افرادی هستند نسبت به نماز کاهل هستند، شیوهی دعوت این را بلد نیستند. در دانشگاه هم همینطور است. میلیون میلیون فارغ التحصیل میدهد، بعد بنده خدا هیچ شغلی بلد نیست.